Kennis Centrum

Wat kost een alpaca ?

Een alpaca kun je kopen vanaf 200 euro tot wel 600.000 euro. Het hangt er helemaal van af wat je wilt kopen. Wil je hobbydieren, kwaliteitsdieren of top dieren?

Wil je gewoon een paar leuke alpaca's voor in een weitje maar heb je er niet veel geld voorover dan kun je het beste 2 of 3 ruintjes kopen. Een ruintje is een gecastreerde hengst. Een goed ruintje kun je kopen vanaf zo'n 600 euro. Let er dan wel op dat deze is gechipped en geregistreerd bij de alpaca vereniging AAB. Zo weet je dat je een alpaca koopt waarvan de hele voorgeschiedenis bekend is.

Heb je er meer voor over kun je ook een merrie kopen. Een hobbymerrie kun je kopen vanaf 2000 euro. Wil je topdieren, die eventueel shows kunnen winnen, dan ben je al gauw tot 10.000 euro kwijt.

Hengsten kun je vanaf zo'n 1500 euro krijgen, hoe beter de kwaliteit hoe duurder de alpaca hengst. De duurste hengst is ooit in de Verenigde Staten verkocht voor 675.000 dollar!

Wil je het risico op problemen verkleinen kun je het beste alpaca's kopen die een stamboom hebben en dus geregistreerd staan bij de AAB. Je kunt goedkope alpaca's kopen maar als dit betekent dat je allerlei gezondheidsproblemen krijgt ben je al gauw meer kwijt aan de dierenarts dan als je kwaliteit dieren koopt.

Advies: Kijk niet alleen naar de prijs maar ga bij de fokker langs, win advies in en koop alleen een alpaca MET koopovereenkomst, MET stamboom en MET registratie en bij een erkende alpacahouder.

Kan je een alpaca alleen houden?

NEE, houd een alpaca nooit alleen !! Een alpaca is een kuddedier en moet dus altijd in een groep gehouden worden. Een alpaca alleen kan snel gestrest raken en daardoor ziek worden en uiteindelijk vroegtijdig dood gaan. Je kan alpaca's met z'n tweeën houden maar beter is met z'n drieën.

Wat kost een alpaca per jaar?

Scheren 1 keer per jaar : gemiddeld 30 euro per alpaca plus voorrijkosten
Vitamine en minerale brokken: 60 tot 75 gram Alpamin per dier per dag ( = ongeveer 42 euro per jaar)
Proteïne brokken: 60 tot 75 gram proteïne brok per dier per dag ( = ongeveer 22 euro per jaar) (let op! ruintjes en hengsten hebben zeker niet elke dag proteïne nodig, proteïne hangt af van het geslacht en de conditie van de alpaca)
Hooi: een alpaca eet ongeveer 1,2 kg hooi per dag als het geen gras kan eten. ( = maximaal ongeveer 440 kilo hooi per jaar)
Dierenarts: dit hangt uiteraard mede af van je dierenarts. Maar het is verstandig om je alpaca te vaccineren tegen Clostridium minimaal twee keer per jaar. Het is ook verstandig om twee keer per jaar een ontlastingsanalyse te doen om te kijken of je alpaca wormen of Coccidiose heeft. Je bent voor een ontlastingsanalyse ongeveer 12 euro kwijt, per alpaca per jaar ben je in totaal ongeveer 200 euro kwijt, mits je alpaca verder gezond is en blijft.

De kosten voor het aanschaffen en houden van alpaca’s zijn een indicatie, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Des te meer alpaca's je houdt des te voordeliger je uit bent per alpaca. Voor voorrijkosten van de dierenarts betaal je al gauw tussen de 30 en 50 euro, of de dierenarts nu voor 1 of 20 alpaca's komt. Hooi kun je ook goedkoper per kilo kopen als je in grote bulk koopt.

Huisvesting

Twee alpaca's hebben minimaal een weiland van 1000 m2 nodig. Dit hangt ook af van de kwaliteit van het gras, des te slechter het gras des te meer weiland je nodig hebt. Voor elke alpaca extra heb je weer 200 m2 extra weiland nodig. Voor 3 alpaca's heb je dus minimaal 1200 m2 nodig voor 4 alpaca's 1400 m2 etc.

In principe kunnen alpaca's het hele jaar buiten staan, ze kunnen goed tegen plus 30 en min 30. De ene alpaca houdt niet van regen en zal bij de eerste regendrup binnen staan. De andere alpaca zal bij hevige regenbui gewoon buiten blijven liggen. Een aantal van onze alpaca's lagen met -30 in Zweden gewoon buiten te slapen ook al konden ze de stal in. Bij hoge temperaturen is het wel heel belangrijk dat ze geschoren zijn want anders kunnen ze hittestress krijgen, hier kunnen ze aan dood gaan. Zorg dat je alpaca genoeg schaduw en water heeft gedurende de hele dag bij hitte. Een open stal/schuilhut is dus wel aan te raden omdat je alpaca dan altijd in de schaduw kan liggen bij hitte en droog kan liggen bij regen.