Over ons

In 2008 zijn wij geëmigreerd naar Zweden om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Tijdens onze reis met onze 3 kinderen 0, 2 en 4 jaar hadden wij besloten, na een bezoek aan een elandenpark, om zelf een elandenpark te beginnen in Zweden. Na een half jaar reizen door Zweden hadden we een de juiste plek gevonden; een oude boerderij uit 1885 in Ekshärad. Omdat we dachten dat de Zweden niet geïnteresseerd zouden zijn in elanden kwamen we op het idee om naast de elanden ook alpaca's te gaan houden. Op alpaca's waren we al eerder in Nederland verliefd geworden dus dit leek ons een goede zet. Binnen 1 jaar hadden we alle toestemmingen en vergunningen van de gemeente en de overheid binnen om te beginnen met ons Elandenpark; Värmlands älgar & Alpackor. 7 vergunningen moesten we hebben, dit was niet eenvoudig want alles was in het Zweeds. We hadden in Nederland wel al Zweedse les gehad van een Zweedse dame. Gelukkig had de overheid in Värmland ook niet veel ervaring met de oprichting van een dierentuin. Maar met veel overleg en hulp over een weer hadden we het toch snel voor elkaar.

De eerste bezoekers druppelden in de zomer van 2009 binnen om naar de alpaca's te komen kijken. In september hebben we de elanden gehaald vanuit het hoge noorden in Zweden. Al snel kregen we veel aandacht van de lokale en landelijke pers. De lokale mensen keken ons met scheve ogen aan; "wat moet je nou met elanden in een hek?" De volgende zomer begrepen ze het. De normaal zo rustige weg stond helemaal vol geparkeerd met toeristen die naar onze tamme elanden en alpaca's kwamen kijken. Al snel was de souvenirwinkel te klein en bouwden we een grote souvenirwinkel met café. Het was gelijk zo druk dat we het met zijn tweeën niet meer aan konden en hulp inriepen. De eerste au-pair en stagiair dierenarts assistent waren die zomer al ter plekke. Zonder hen zouden we het allemaal niet hebben gered al die jaren. Inmiddels was net voor de zomer ook onze 4de engel geboren. De rondleidingen door Harold werden erg gewaardeerd en via mond op mond kwamen er erg veel mensen op ons park af die zomer. Daarna kregen we nog meer pers over de vloer en kregen we steeds meer bekendheid. De mensen kwamen van heinde en ver om een rondleiding te krijgen bij de elanden en de alpaca's.

In 2010 zijn we ook begonnen met privé elanden safari tours; met maximaal 8 personen 's avonds een wandeling maken door het park van 7 ha. en de elanden ontmoeten zonder een hek ertussen. De elanden waren inmiddels allemaal zo tam doordat we erg veel tijd besteden met ze. Ook bij de geboortes waren we aanwezig, dit was geweldig.

De Zweden waren inderdaad meer geïnteresseerd in de alpaca's dan de elanden. We hadden elk jaar meer bezoekers en voorzichtig kwamen er ook steeds meer Zweden op bezoek. Gelijk het eerste jaar zijn we naar de Zweedse alpaca show geweest. En met succes, we kregen eerste en tweede plaatsen. Alleen Elisa was het niet zo eens met haar eerste plaats, ze spuugde mij recht in mijn gezicht tijdens de prijsuitreiking.

In 2014 zijn we weer naar Nederland verhuisd voor de toekomst van de kinderen. Na de verkoop van het elandenpark zijn ook de alpaca's verhuisd naar Nederland. In 2016 hebben we eindelijk weer een eigen boerderij kunnen kopen. In 2016 zijn wij tevens lid geworden van de Alpaca Association Benelux (AAB). Als u benieuwd bent naar onze mooie alpaca's bent u van harte welkom.

 

Op 10 februari 2019 zijn wij door het bestuur van de AAB benoemd tot erkend lid.